11 клас. Українська література. Навчальний курс.


Классы: 
Только ученики школы и указанных классов имеют доступ к курсу.



курс для учнів 11 класу

Лекция Лекций (48)
Задание Заданий (95)



Состав курса

Часть 1. 11 клас. Українська література. Тема 1. ВСТУП «РОЗСТРІЛЯНЕ ВІДРОДЖЕННЯ». ПОЕТИЧНЕ САМОВИРАЖЕННЯ


Українська література ХХ ст. як новий етап в історії національної культури. Поняття «розстріляне відродження».Літературний авангардАвангардні тенденції в українській літературі 1920-х років. Поет М. Семенко – сміливий експериментатор («Бажання», «Місто», «Запрошення»).Поетичне самовираженняПровідна роль поезії у 1920-ті роки. Павло Тичина. Основне з життя і творчості поета, трагізм його долі. Феномен «кларнетизму». Вітаїстичність як наскрізна оптимістична тональність у поезіях П. Тичини «Арфами, арфами…», «О панно Інно…», «Ви знаєте, як липа шелестить…».Художнє відтворення національно-визвольного пробудження народу в поезіях П. Тичини «Пам’яті тридцяти», «Одчиняйте двері…».Євген Плужник, його творча біографія. Сповідальність, ліричність, філософічність лірики: «Вчись у природи творчого спокою…», «Ніч… а човен – як срібний птах.!..»«Київські неокласики»Творче кредо групи «київських неокласиків», орієнтація на традицію, класичну форму вірша. Різногранний творчий шлях Максима Рильського. Мотиви пошуків душевної рівноваги, краси в поезії М. Рильського «Солодкий світ» (оглядово). Сонет «У теплі дні збирання винограду» – вишуканий зразок неокласичної інтимної лірики.

Лекция Лекций (8)
Задание Заданий (15)



Часть 2. 11 клас. Українська література. Тема 2. Прозове розмаїття.


Жанрово-стильове розмаїття прози. Микола Хвильовий, життєвий і творчий шлях письменника.«Я (Романтика)» М. Хвильового – новела про добро і зло в житті та душі. Проблема внутрішнього роздвоєння. Ю. Яновський, творча біографія письменника. Романтичність світовідчуття Ю. Яновського. Новаторство художньої форми. Модерний сюжет роману «Майстер корабля». Життєвий шлях Валер’яна Підмогильного. Автор інтелектуально-психологічної прози, перекладач. Світовий мотив підкорення міста в романі В. Підмогильного «Місто». Зображення «цілісної» людини: у єдності біологічного, духовного, соціального.Трагічна творча доля Остапа Вишні. Письменник і його час у гуморесці «Моя автобіографія».Оптимізм, любов до природи, людини, м’який гумор усмішки Остапа Вишні «Сом».

Лекция Лекций (8)
Задание Заданий (16)



Часть 3. 11 клас. Українська література. Тема 3. МОДЕРНА ДРАМАТУРГІЯ. ПЕРЛИНИ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ.


Модерна драматургіяРозвиток національного театру: «Березіль» Л. Курбаса, Харківський театр ім. І. ФранкаЖиттєвий і творчий шлях Миколи Куліша. Проблема готовності українського суспільства бути українським у сатиричній комедії «Мина Мазайло».Розвінчання національного нігілізму, духовної обмеженості в комедії М. Куліша «Мина Мазайло». Сатиричне викриття бездуховності обивателів, що зрікаються своєї мови й родового коріння. Перлини західноукраїнської літературиАвтономність, відкритість зарубіжним традиціям і новітнім процесам, розвиток української літератури в Західній Україні до 1939 р. Життєвий і творчий шлях Богдана-Ігоря Антонича. Аполітичність, наскрізна життєствердність, метафоричність і міфологізм у поезіях «Зелена Євангелія», «Різдво»Життя і творчість Осипа Турянського. «Поза межами болю» – поема в прозі що хвилює, єднає людські серця.

Лекция Лекций (6)
Задание Заданий (12)



Часть 4. 11 клас. Українська література. Тема 4. Під чужим небом. Воєнне лихоліття


Євген Маланюк. Художнє осмислення трагічної історії України, оптимістичний висновок про її майбутнє в поезії «Уривок з поеми»Іван Багряний. Основні віхи життя й творчості митця. «Тигролови» як український пригодницький романТЛ: пригодницький романІван Багряний. «Тигролови». Вольовий характер Григорія Многогрішного. Родина Сірків, майор Медвин. Символіка роману. Актуальність для нашого часу.Участь українських письменників у Другій світовій війні. Трагічна творча біографія Олександра Довженка. Джерело вивчення історії його життя і трагічної доби – «Щоденник»ТЛ: публіцистичністьОлександр Довженко. «Зачарована Десна». Історія написання, автобіографічна основа, сповідальність. Поєднання минулого й сучасного. Морально-етичні проблемиТЛ: кіноповістьЗагальна характеристика доробку Олеся Гончара. Мрія і дійсність у новелі «Модри Камень». Романтична ідея кохання, що перемагає смертьТЛ: новела (поглиблено)

Лекция Лекций (10)
Задание Заданий (20)



Часть 5. 11 клас. Українська література. Тема 5. Літературне “шістдесятництво”. Митець і суспільство.


Нова хвиля відродження української літератури на початку 1960-х років. «Шістдесятництво». Василь Симоненко. Коротко про митця. Образ України, громадянський вибір поета («Задивляюсь у твої зіниці…»). Мотив самоствердження людини у складному сучасному світі, її самодостатність і самоцінність («Я...»)ТЛ: віршові розміри (повторення)Основні відомості про Дмитра Павличка. Вірш «Два кольори», який став народною піснею. Збірка любовної лірики «Таємниця твого обличчя». Використання фольклорних, персоніфікованих образів для передачі глибокого почуття кохання (*«Я стужився, мила, за тобою…»)Іван Драч - невтомний шукач нового змісту і нової форми в поезії. Переосмислення жанру балади. «Балада про соняшник» – поетичний роздум про суть мистецтва, процес творчості. Символічність образу соняшника, сонця ТЛ: балада (повторення)Микола Вінграновський — поет, прозаїк, кіномитець. «У синьому небі я висіяв ліс». Інтимна лірика зб. «Цю жінку я люблю». Глибокі любовні переживання ліричного героя, передані образною символікою, символічною кольористикою (синім кольором)Григір Тютюнник. Життєвий і творчий шлях письменника. «Три зозулі з поклоном». «Вічна» тема «любовного трикутника» в новітній інтерпретації.Ліна Костенко. Творчий шлях. «Страшні слова, коли вони мовчать», «Хай буде легко. Дотиком пера…» – ліричні роздуми про значення слова в житті людини, суть мистецтва, його роль у суспільстві.Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай» Ліни КостенкоТЛ: роман у віршах

Лекция Лекций (10)
Задание Заданий (20)



Часть 6. 11 клас. Українська література. Тема 6. Стоїчна українська поезія. Сучасна українська література .


Василь Стус. Загальний огляд творчості. Поезія Стуса – зразок «стоїчної» поезії у світовій ліриці («Крізь сотні сумнівів я йду до тебе…»). Стан активної позиції ліричного героя. Василь Стус. «Господи, гніву пречистого…». Екзистенційна (буттєва) проблема вибору, віра в себе, надія на здолання всіх перешкод. Упевненість у власному виборі. Приклад великої мужності й сили духуТЛ: екзистенційні ідеї в художньому творіСУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА(на вибір)Історико-культурна ситуація наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. (на шляху до нового відродження). З’ява нового літературного покоління. Найвагоміші здобутки сучасної літератури. Стильове розмаїття, експериментаторство, пошуки нових форм і тем. Література елітарна, вишукана, високохудожня. Література масова, популярна (її інтенсивний розвиток). Постмодернізм як один із художніх напрямів мистецтва 1990-х років, його риси.Поезія: І.Римарук («Обнови»), Ю.Андрухович («Астролог», «Пісня мандрівного спудея»), О.Забужко («Рядок з автобіографії», «Читаючи історію»), О.Ірванець («До французького шансоньє»), С.Жадан («Музика, очерет…», «Смерть моряка»). Проза, есеїстика: Г.Пагутяк («Потрапити в сад», «Косар»), Ю.Андрухович («ShevchenkoisOK»), В.Діброва («Андріївський узвіз»), Я.Мельник («Далекий простір»).

Лекция Лекций (6)
Задание Заданий (12)