КОМП’ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ / Інформатика 6 кл. ч1

Інформатика 6 кл. ч1

Комп’ютерні мережі та їх призначення. Поняття про мережну взаємодію. Типи комп’ютерних мереж.

Комп'ютерні мережі

Комп'ютерна мережа — це сукупність комп’ютерів та інших при­строїв, з’єднаних каналами передавання даних.

У комп’ютерних мережах використовуються кабельні (за допо­могою телефонних ліній, оптоволоконних каналів, мережних кабе­лів) або бездротові канали (за допомогою стільникового, супутникового зв’язку, Wi-Fi, радіохвилі тощо).

 

Комп’ютерні мережі можуть з’єднувати різну кількість комп’ю­терів та охоплювати різні за величиною території.

Мережу, яка з’єднує комп’ютери, що розташовані в межах ка­бінету, приміщення, одного або кількох будинків, називають ло­кальною (ЛОМ, англ. LAN).

Локальні мережі створюються в навчальних закладах, банках, інших організаціях. У локальній мережі може бути від двох до кількох сотень комп’ютерів. Головною особливістю локальної ме­режі є порівняно короткі, швидкісні, якісні лінії зв’язку.

Мережна взаємодія

Мережі, що з’єднують комп’ютерні мережі та окремі комп’ю­тери, розміщені в різних містах і країнах, частинах світу, назива­ють глобальними (WAN). У глобальних мережах часто використо­вуються існуючі лінії зв’язку, наприклад телефонні, телеграфні, стільникові лінії.

Найбільш відомою глобальною мережею є Інтернет. Інтернет також називають мережею мереж. Існують ще й інші глобальні ме­режі. Наприклад, мережі банківських систем, мережі авіакомпа­ній, наукових організацій тощо.

Інтернет — всесвітня система взаємосполучених комп’ютерних мереж. Інтернет складається з великої кількості локальних і гло­бальних мереж, пов’язаних між собою з використанням різнома­нітних дротових і бездротових технологій. Інтернет становить фі­зичну основу для розміщення величезної кількості інформаційних ресурсів і послуг, наприклад www та електронна пошта.

Таким чином, існують різні класифікації комп’ютерних ме­реж:

{C}· {C}{C} Використання мережного принтера, DVD-привода тощо.

{C}· {C}{C}Можливість користуватися колекцією графічних зображень (рисунків, фотографій), музики та відеофайлів, які зберігати на одному комп’ютері локальної мережі. Ці файли можна пере­глядати, змінювати і відтворювати на будь-якому комп’ютері локальної мережі.

{C}· {C}{C}Наявність шкідливих програм (вірусів) та їх передавання від одного комп’ютера до іншого, які також можуть пошкодити та знищити інформацію, заблокувати доступ до мережних при­строїв тощо.

Підсумок. Отже, організація роботи комп’ютерної мережі потре­бує наявності певних знань та навичок. У багатьох випадках для стабільної роботи мережі необхідна підтримка мережного адміні­стратора. У великих організаціях над цим питанням може працю­вати ціла група людей.

 

 

урок 26 from Serega89