Українська мова / Розділові знаки в складних реченнях. Частина 2.

Розділові знаки в складних реченнях. Частина 2.

Для студентів 2 курсу

 

Теоретичний матеріал розміщений у 1 частині лекції.

 

Завдання 1. Прочитайте. Знайдіть підрядні речення, визначте їх види та поясніть розділові знаки.
                                   РИСУВАЛЬНИК І ГРАВЕР
Лише двох років не дожив до свого столітнього ювілею народний художник України Іван Сидорович Іжа-кевич. Велике це життя, сповнене плідної творчої праці в ім'я рідної культури, попри усі складності та матеріальні нестатки можна було б вважати щасливим, адже що може бути дорожчим, аніж стати на вірний шлях і сповна здійснити задумане, виконати своє призначення. Навряд чи могли батьки його — селяни-зли-дарі з Вишнополя на Київщині навіть мріяти про таку долю для свого сина Івася... А йому «тринадцятий минало», коли потрапив він «у науку» до Братського монастиря в Києві. Побачив там, як учні Лаврської іконописної школи малюють, і закалатало серце. «А що як і собі спробувати?» — уперше тоді взявся за олівця. Здібного хлопчину прийняли у навчання, а згодом його забрав до своєї рисувальної школи Микола Мурашко, який уже тоді зумів розгледіти неабиякий талант.
Роки навчання у Київській рисувальній, пізніше — в Петербурзькій академії мистецтв дали чудові наслідки. Експозиції багатьох музеїв сьогодні прикрашають полотна. їжакевича. Серед них «Григорій Сковорода в дорозі»Ц«Жнива», «Селянське подвір'я», «Продаж кріпаків» тощо. Численні ілюстрації збагачують видання творів Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, М. Го: ля, І. Котляревського, його малюнки до цих визначни книг психологічно виразні, змістовні. Визнано, що було найсильнішою стороною багатогранної творчо митця. (З газети)

Завдання 2. Переконструюйте речення (доповніть, розширте їх), щоб можна було поставити тире.
1. Найкращим педагогом є мистецтво. 2. Після того як війнув вітер, з дерев полетіло жовте і багряне листя. 3.Якщо боїшся, то не роби, а якщо вже зробив, то не бійся. 4. Весна перемінила все: ліси, сади, луки, поля. 5. Гримнув грім. 6.Спочатку розквітли абрикоси, а потім вкрилися білим цвітом яблуні, груші та інша садовина.

Завдання 3. Тестова перевірка
1.    Укажіть складні речення:
а) Мотря помітила на кущі калини червоний кетяг, не скльований горобцями, і простягнула до нього руку. (Є. Гуцало.)
б)    Промайнуло гирло Хрещатого яру, зелені гаї високих київських берегів, і виринули золоті
бані Печерського... (3. Тулуб.)
в)    На міському майдані ялинка, і на строкату юрбу дітлахів і роззяв добрий святий Микола й поглядає з будинку. (Н. Білоцерківець.)
2.    Укажіть складносурядні речення, в яких правильно розставлені розділові знаки:
а)    Підкинув сухих трісок, і огонь одразу спалахнув. (У. Самчук.)
б)    Спускаюсь донизу, проминаю кілька хат — і ось вона, моя домівка рідна. (В. Стус.)
в)    В церквах горить Христовий ладан, і куриться молитви дим. (Б.-І. Антонич.)
3.    Укажіть складнопідрядні речення, в яких правильно розставлені розділові знаки:
а)    На кожному кроці, хоч ми і не помічали, виблискували прояви нашої вікової культури у психіці й щоденному побуті людей.   (В. Симоненко.)
б)    Я дивився й слухав цю осінню картину, що мала заворожуючий зоровий та звуковий ряд  і поволі ступав схилом яру. (Є. Гуцало.)
в)    Хвойні не скидають свого вбрання на зиму, тому, що їхні листочки-хвоїнки випаровують дуже мало води. (Б. Заверюха.)
4.    Укажіть складнопідрядні речення, в яких засобом зв'язку є сполучне слово:
а)    Сонце заблищало на металевих боках механізмів, що безладною чередою збились коло штабного вагончика. (Григір Тютюнник.)
б)    Мало хто знає, що в нашій флорі є і дикорослий нарцис — нарцис
вузьколистий. (Б. Заверюха.)
в)    Люба нагнулась до нори й сказала, що це так господарював борсук. (М. Стельмах.)
5.    Укажіть складнопідрядні речення, в яких засобом зв'язку є сполучники:
а)    Мабуть, нема іншого такого місця на планеті, де тіло землі було б так густо начинене металом війни, де стрілки компасів так танцювали б від штучних аномалій. (О. Гончар.)
б)    Одного дня Сашко відкрив, що Сіроманець сліпий.  (М. Вінграновський.)
в)    В очереті справді натрапляють вони на таке багатство, якому й ціни не складеш у степу. (О. Гончар.)
6.    Укажіть складнопідрядні речення з підрядними з'ясувальними:
а)    Дятли дружніше й завзятіше гострими дзьобами лупцюють по деревах, вишукуючи мурах та личинок, що заснули на зиму. (Є. Гуцало.)
б)    Туман тоді стояв такий густий, що крийма вкрив і землю, і Дніпро. (Григір Тютюнник.)
в)    Який же це тобі розумник сказав, що саме в ці кущі зайде Сіроманець? (М. Вінграновський.)
7.    Укажіть складне речення з кількома підрядними, яке складається з трьох частин:
а)    А чабан Горпищенко тільки радується в душі, дивлячись, як люди смакують його водою бо її нітрохи не меншає від того, що все літо беруть і беруть.    (О. Гончар.)
б)    Коли зовсім облетить листя, коли відсріблиться ніжний ранковий іній на схопленій морозцем землі, коли все відчутніше дихатиме в обличчя зима, то на гіллі деяких рідкісних яблунь і далі висітимуть яблука, світитимуться, мерехтячи восковою стиглістю і чистим рум'янцем. (Є. Гуцало.)
в)    Розказував одного разу старий білоголовий мандрівник, перепочиваючи кілька день у бо гомільної і милосердної Іванихи Дубихи, молодим ровесницям Тетяни, які зібралися в неї, що був або, може, й єсть ще між українським дівоцтвом, звичай в надвечір'я Івана Купала ворожити та про свою будучність у русалок довідуватися.      (О. Кобилянська.)
8.    Укажіть складне речення з кількома підрядними, яке відповідає поданій схемі:
(Коли  ), [    ],  (який     ),  (щоб  )
а)    Данилові здалося, що він уже давно-давно знає Мирославу, її місячні коси, її характерну дівочу ходу, яка чаїть у собі щось нерозгадане. (М. Стельмах.)
б)    Найчастіше до своєї долі зверталися дівчата, щоб вона ощедрила їх щасливим подружнім життям і щоб у майбутній сім'ї зцементувався родинний затишок. (В. Скуратівський.)
в)    Коли двоє б'ються, майже завсігди з'являється третій, який спершу приглядається до бійців, щоб згодом виступити в ролі торжествуючого пожинача плодів перемоги. (П. Загребельний.)
9.    Укажіть складнопідрядні речення з кількома підрядними, в яких правильно розставлені розділові знаки:
а)    Має початись вознесіння сон-трави з-під опалого листя й сухого галуззя в лісі, вознесіння  пролісків, чиї пелюстки схожі на лапаті сніжинки недавньої зими, вознесіння рясту, що наче позичить собі кольору в небесної далечини. (Є. Гуцало.)
б)    Проходячи мимо горобини, що стояла поміж вільх і беріз у захистку їхнього рясного віття не можна було втриматись від того, щоб не поглянути на її радісну поставу, що виражала  щиру-щирісіньку втіху. (Є. Гуцало.)
в)    Перший тенор, зовсім не передбачаючи, що може з'явитися другий соліст, який копіюватиме його спів, вражений, замовк.  (Б. Антоненко-Давидович.)