11 клас. Українська мова. Навчальний курс.


Классы: 

Тільки учні школи та зазначених класів мають доступ до курсу.



курс для учнів 11 класу

Лекція Лекцій (74)
Завдання Завдань (142)



Склад курсу

Частина 1. 11 клас. Укр мова. Тема 1. Мова, індивід, суспільство. Риторика як наука й мистецтво слова. З історії риторики й ораторського мистецтва. Система функціональних стилів сучасної української мови .


1. Мова, індивід, суспільствоМова як особлива система знаків, її місце з-поміж інших знакових систем.Проблеми взаємодії мови і культури, мови і соціуму. Роль мови у формуванні й самовираженні особистості.Українська мова в «діалозі культур». Відображення в сучасній українській мові культури інших народів. Українська мова у світі. Українська діаспора.Лінгвістика як наука про мову. Історія мовознавства в особистостях. Видатні мовознавці вітчизняної науки.2.Риторика як наука й мистецтво слова.Лінгвістична риторика. Основні поняття риторики: логос, етос, пафос, топос. Ритор і оратор. Риторичні ідеали у різні історичні епохи.Поняття про сучасний риторичний текст. Інвенція. Диспозиція. Методи викладу матеріалу. Теза й аргументація. Види аргументації. Промова. Елокуція й елоквенція як учення про мовну форму промов. Меморія як система усного запам'ятовування промов. Акція. Риторична техніка. Еристика як мистецтво суперечки.Етика полемічної майстерностіЗ історії риторики й ораторського мистецтва.Видатні оратори Давньої Греції і Давнього Риму. Ораторське мистецтво в Україні.

Лекція Лекцій (13)
Завдання Завдань (26)



Частина 2. 11 клас. Укр мова. Тема 2. Основи ораторського мистецтва. Техніка підготовки ораторського виступу.


Основи ораторського мистецтва (8 год.)Види ораторського мистецтва і жанри.Академічне красномовство, його характерні ознаки, різновиди (наукове, наукового-популярне, навчальне). Судове красномовство. Духовне красномовство (гомілетика), його жанри і характерні риси. Соціально-побутове красномовство, його види (ювілейна промова, привітання тощо). Театральна (сценічна) риторика. Педагогічна риторика. Види ораторського мистецтва за метою висловлення: інформувальні, переконувальні, розважальні та інші виступи.Промова, її види.

Лекція Лекцій (6)
Завдання Завдань (12)



Частина 3. 11 клас. Укр мова. Тема 3. Поглиблення і систематизація найважливіших відомостей із синтаксису, пунктуації і стилістики.


1.Синтаксис і пунктуація української мовиЗагальна характеристика синтаксичних одиниць.Словосполучення як одиниця синтаксису. Типи словосполучень за морфологічним вираженням головного слова. Типи підрядного зв’язку у словосполученні.Використання синонімічних дієслівних словосполучень у різних стилях. Речення як основна синтаксична і комунікативна одиниця. Стилістичні функції модальних різновидів речень. Риторичне запитання, його стилістичні функції.Граматична основа речення. Порядок сліву реченні як стильова ознака мовлення.Складні випадки координації підмета і присудка. Складні випадки кваліфікації другорядних членів речення. Написання прикладки. Порівняльний зворот, його функції в реченні.2.Складні і багатокомпонентні речення. Стилістичні особливості складних речень.Особливості структури та семантики сполучникових /складносурядних та складнопідрядних/ і безсполучникових, багатокомпонентних речень. Складнопідрядні означальні речення і дієприкметникові звороти; складнопідрядні обставинні речення і дієприслівникові звороти. Складнопідрядні речення з підрядними порівняльними і порівняльні звороти. Період.3. Пряма і непряма мова.Невласне пряма мова. Здогадана пряма мова, напівпряма мова. Синоніміка і стилістичні способи передачі прямої мови в тексті. Інтонування речень з прямою мовою, діалогом. Цитування.4.Пунктуація . Пунктуаційні норми. Основні пунктограми у простому і складному реченні, при прямій мові, цитуванні, у зв’язному тексті.Пунктуаційна помилка.Складні випадки використання розділових знаків.Тире міжпідметом і присудком у простому реченні.Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених- звертаннями;- однорідними членами речення;- відокремленими означеннями, прикладками, обставинами;- вставними словами і реченнями.

Лекція Лекцій (18)
Завдання Завдань (36)



Частина 4. 11 клас. Укр мова. Тема 4. Синтаксис і стилістика тексту.


Зміст і будова тексту. Складне синтаксичне ціле як семантико-синтаксична одиниця тексту. Стилістичні функції абзацу. Сурядні і підрядні сполучники як засоби зв'язку в тексті. Гіпертекст. Дискурс як комунікативний процес і як текст. Професійний дискурс.

Лекція Лекцій (2)
Завдання Завдань (4)



Частина 5. 11 клас. Укр мова. Тема 5. Фонетика, орфоепія, орфографія української мови.


Асимілятивні, дисимілятивні процеси, подовження, спрощення у групах приголосних.Основні чергування звуків. Складні випадки наголошення слів. Мовні недоліки у вимові й наголосі та шляхи їх усунення.Складні випадки вживання м’якого знака, апострофа; написання слів іншомовного походження; написання прізвищ та географічних назв, слів разом, окремо, через дефіс; правила переносу та скорочення слів.

Лекція Лекцій (9)
Завдання Завдань (18)



Частина 6. 11 клас. Укр мова. Тема 6. Лексикологія і фразеологія української мови.


Уживання слів у переносному значенні, синонімів, антонімів, омонімів у текстах різних стилів. Терміни і професіоналізми. Філологічні, лінгвістичні, літературознавчі терміни.

Лекція Лекцій (9)
Завдання Завдань (18)



Частина 7. 11 клас. Укр мова. Тема 7. Морфеміка, словотвір.


Словотвір іменників на позначення назв жителів певного населеного пункту. Творення присвійних прикметників. Творення прикметникових форм від різних географічних назв. Основні способи творення дієслів, прислівників. Складні, складноскорочені слова, способи їх творення та написання.

Лекція Лекцій (5)
Завдання Завдань (10)



Частина 8. 11 клас. Укр мова. Тема 8. Морфологія української мови.


Рід і число іменників, їх стилістичні властивості. Відмінювання іменників.Ступені порівняння прикметників.Відмінювання прикметників. Розряди числівників за значенням, їх характеристика. Паралельне використання відмінкових форм числа.Відмінювання займенників. Явище прономіналізації. Правопис займенників. Види, часи, способи дієслів. Особові, родові, числові форми дієслів, їх творення. Перехідні і неперехідні дієслова. Стан дієслова.Творення і правопис дієприкметників і дієприслівників. Дієприкметниковий та дієприслівниковий звороти.Морфологічні типи прислівників. Ступені порівняння означальних прислівників. Правопис прислівників і прислівникових сполучень. Мовленнєві помилки у вживанні прислівників і шляхи їх подолання. Правопис складних прийменників та сполучників. Перехід повнозначних слів у прийменники та сполучники.Правопис заперечних часток. Естетична цінність часток і звуконаслідувань.

Лекція Лекцій (12)
Завдання Завдань (18)