10 клас. Українська мова. Навчальний курс.


Классы: 
Тільки учні школи та зазначених класів мають доступ до курсу.



Курс призначений для учнів 10 класу (профільний рівень)

Лекція Лекцій (75)
Завдання Завдань (149)



Склад курсу

Частина 1. 10 клас. Укр мова. Тема 1. Мова як суспільне явище. Українська мова в Україні


Мова як суспільне явище. Мова і держава. Українське законодавство про мову. Мовна ситуація в державі. Мовнi обов’язки громадян. «Мовний суржик», його причини. Проблеми екології української мови.Українська мова як одна з індоєвропейських мов. Українська мова в колі слов’янських мов. Ознаки самобутності української мови.Основні етапи формування і розвитку української національної мови.Поява писемності у східних слов’ян. Створення слов’янського алфавіту. Роль Кирила і Мефодія у становленні слов’янської писемності. Кирилиця як основа для розвитку слов'янських систем письма. Види письма в період Київської Русі.Короткі відомості з історії української писемності. «Граматика словенська» Мелетія Смотрицького (1619 р.). Перша рукописна граматика української мови Івана Ужевича (1643 р.).Сучасна українська літературна мова як вища форма існування української літературної мови

Лекція Лекцій (6)
Завдання Завдань (12)



Частина 2. 10 клас. Укр мова. Тема 2. Фонетика та орфоепія.


Місце фонетики та орфоепії в системі мови. З історії української фонетики.Звук і фонема. Класифікація голосних звуків.Склад і наголос.Зміни голосних і приголосних у мовному потоці.Правопис ненаголошених голосних і сумнівних приголосних.Подвоєння та подовження приголосних звуків.Основні історичні чергування приголосних звуків при словозміні і словотворенні.Чергування [о] та [е] з [і]. Чергування [о] і [е] з нулем звука. Чергування [о] з [е] після [ж], [ч], [ш], [͡дж], та [й].Засоби милозвучності української мови. Стилістичні засоби фонетики.Основні норми сучасної літературної вимови. Особливості вимови голосних, деяких приголосних звуків та їх сполучень (гортанного і проривного звуків [г] і [ґ], сонорних, [͡дж], [͡дз], шиплячих [ж], [ч], [ш], задньоязикових [г], [к], [х], груп приголосних (уподібнення, спрощення), м'яких і пом'якшених, а також подовжених приголосних).Соціолінгвістичні фактори, що впливають на вимову людини. Основні джерела нормативного мовлення. Сценічна мова.Інтонаційні особливості українського мовлення.

Лекція Лекцій (13)
Завдання Завдань (26)



Частина 3. 10 клас. Укр мова. Тема 3. Українська орфографія як учення про систему загальноприйнятих правил написання слів.


Українська графіка. Алфавіт.З історії становлення і розвитку української орфографії. Основні принципи української орфографії.Cкладні випадки уживання м'якого знака, апострофа.Вживання великої літери. Лапки у власних назвах.Складоподіл і правила переносу слів з рядка в рядок.Правопис слів іншомовного походження.

Лекція Лекцій (8)
Завдання Завдань (16)



Частина 4. 10 клас. Укр мова. Тема 4. Лексикологія української мови .


Системні відношення в лексиці української мови. Семасіологія як учення про значення слів і виразів.Багатозначні й однозначні слова. Пряме і переносне значення.Омоніми, їх види: омоформи, омофони, омографи, міжмовні омоніми. Повні і неповні омоніми. Поняття про пароніми.Синоніми, їх види, уживання. Синонімічний ряд. Антоніми.Стилістичні можливості омонімів, паронімів, синонімів, антонімів.Лексика української мови за походженням.Активний і пасивний запас лексики української мови.Стилістична диференціація лексики української мови.

Лекція Лекцій (11)
Завдання Завдань (22)



Частина 5. 10 клас. Укр мова. Тема 5. Фразеологія. Лексикографія.


Фразеологічні одиниці української мови. Основні ознаки фразеологізмів. Джерела української фразеології.Багатозначність, синонімія та антонімія фразеологізмів.Словники як відображення історії і культури українського народу. Загальні відомості про словникиОсновні типи словників, особливості їх побудови. Енциклопедичні, лінгвістичні (одномовні, двомовні, перекладні) словники. Відмінність словникових статей у різних словникахЗ історії лексикографії. Словник Лаврентія Зизанія (1596 р.), «Лексикон» Памво Беринди (1627 р.). Сучасні словники української мови. Українські електронні словники.

Лекція Лекцій (5)
Завдання Завдань (10)



Частина 6. 10 клас. Укр мова. Тема 6. Будова слова і словотвір.


Морфемна будова слова.Орфограми в префіксах і суфіксах.Словотвір. Основа похідна і непохідна. Твірна основа.Морфологічні способи творення слів.Неморфологічні способи творення слів.Прості, складні і складені слова. Правопис складних слів.Стилістичне використання засобів словотвору.

Лекція Лекцій (6)
Завдання Завдань (11)



Частина 7. 10 клас. Укр мова. Тема 7. Іменник. Прикметник. Числівник. Займенник.


Морфологія. Система частин мовиІменник як частина мови. Лексико-граматичні розряди іменників. Граматичні категорії іменника.Число і рід іменників.Відміни іменників. Особливості іменників І відміни.Відмінювання іменників ІІ відміни. Родовий відмінок іменників ІІ відміни.Відмінювання іменників ІІІ і ІV відмін.Прикметник як частина мови. Лексико-граматичні розряди прикметників. Особливості відмінювання прикметників. Повні і короткі форми прикметників, стягнені і нестягнені форми повних прикметниківСтупені порівняння якісних прикметників, їх творення.Числівник як частина мови. Формування числівника як частини мови. Число і числівник. Розряди числівників за значенням, їх характеристика. Групи числівників за будовою.Відмінювання числівників.Своєрідність займенника як частини мови. Розряди займенників за значенням, їх характеристика. Займенники й контекст.Відмінювання займенників.Написання заперечних, неозначених займенників.

Лекція Лекцій (14)
Завдання Завдань (28)



Частина 8. 10 клас. Укр мова. Тема 8. Дієслово та його форми. Прислівник. Службові частини мови та вигук.


Дієслово як частина мови. Форми дієслова. Перехідні і неперехідні дієслова. Стан дієслова. Зворотні дієсловаВид дієслова. Час дієслова. Спосіб дієслова. Творення способових форм.Поділ дієслів на дієвідміни. Словозміна дієслів І та ІІ дієвідміни.Дієприкметник. Дієслівні та прикметникові характеристики дієприкметників. Активні та пасивні дієприкметники, їх відмінювання. Творення і правопис дієприкметників. Відмінювання і вживання дієприкметниківДієприслівник. Дієприслівники доконаного і недоконаного виду. Дієприслівниковий зворот. Творення і вживання дієприслівниківПрислівник як частина мови. Розряди прислівників за значенням.Ступені порівняння прислівників.Правопис прислівників.Службові частини мови, їх загальна характеристика. Прийменник, його особливості. Групи за походженням та морфологічним складом.Правопис прийменників.Сполучник як частина мови. Сполучники сурядності та підрядності. Морфологічні типи сполучників.Правопис сполучників. Особливості вживання деяких сполучників.Частки, їх функції. Групи часток за значеннямПравопис часток.Вигук як особлива частина мови. Правопис вигуків.Не і ні з різними частинами мови.

Лекція Лекцій (12)
Завдання Завдань (24)