5 клас. Українська мова. Навчальний курс. 2023-2024н.р.


Классы: 
5-В, 5-Г
Только ученики школы и указанных классов имеют доступ к курсу.



Курс призначений для учнів 5 класів

Лекция Лекций (44)
Задание Заданий (94)



Состав курса

Часть 1. 5 клас. Українська мова. Тема 1. ПОВТОРЕННЯ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ. Текст. Речення. Слово.


Текст. Заголовок тексту. Поділ тексту на речення. Інтонація речень, різних за метою висловлювання.Слово як компонент речення. Лексичне значення слова.Слово як частина мови. Роль слів різних частин мови. Граматичні форми слів різних частин мови (практично).

Лекция Лекций (5)
Задание Заданий (13)



Часть 2. 5 клас. Українська мова. Тема 2. ЛЕКСИКОЛОГІЯ


Лексичне значення слова. Однозначні й багатозначні слова (повторення). Використання багатозначних слів у прямому й переносному значеннях (повторення). Роль слів у переносному значенні в художньому стилі мовлення. Синоніми (повторення і поглиблення). Синонімічний ряд. Роль синонімів у мовленні. Використання синонімів як засобу зв’язку речень у тексті та для уникнення невиправданих повторів слів. Антоніми (повторення і поглиблення). Роль антонімів у мовленні. Антоніми в прислів’ях і приказках. Омоніми (повторення і поглиблення). Розрізнення омонімів і багатозначних слів. Пароніми.

Лекция Лекций (6)
Задание Заданий (12)



Часть 3. 5 клас. Українська мова. Тема 3. БУДОВА СЛОВА. ОРФОГРАФІЯ


Основа слова й закінчення.Незмінні й змінні слова (повторення і поглиблення).Корінь слова. Спільнокореневі слова та форми слова (повторення і поглиблення). Спільнокореневі слова як засіб зв’язку речень у тексті. Префікс і суфікс (повторення і поглиблення). Суфікси та префікси, які надають словам емоційного забарвлення та виразності. Правопис значущих частин слова (повторення). Написання префіксів пре-, при-, прі-.

Лекция Лекций (4)
Задание Заданий (8)



Часть 4. 5 клас. Українська мова. Тема 4. Фонетика, орфоепія, графіка, орфографія - 1.


Звуки мови і звуки мовлення. Відмінність їх від інших звуків, які створює людина (кашляння, свист), звуків природи, фізичних явищ тощо. • Голосні і приголосні звуки. • Приголосні тверді і м’які, дзвінкі і глухі, шиплячі (повторення). Напівпом’якшені (пом’якшені) приголосні. • Вимова звуків, які позначаємо буквами ґ і г Позначення звуків мовлення на письмі. Алфавіт (абетка, азбука). Співвідношення звуків і букв. Звукове значення букв я, ю, є, ї та щ (повторення). Склад. Основні правила переносу. Наголос. Логічний наголос для виділення слів зі смисловим навантаженням. Позначення на письмі ненаголошених голосних [е], [и] в коренях слів (повторення і поглиблення). Уподібнення приголосних звуків.

Лекция Лекций (6)
Задание Заданий (12)



Часть 5. 5 клас. Українська мова. Тема 5. Фонетика, орфоепія, графіка, орфографія - 2.


Вимова наголошених і ненаголошених голос-них. Орфоепічна помилка (практично). Ор-фоепічний словник і словник наголосів.Ненаголошені голосні [е], [и], [о] в коренях слів. Ненаголошені голосні, що не перевіряються наголосом.Уподібнення приголосних звуків. Вимова і правопис префіксів з-(зі-, с-).Вимова і правопис префіксів роз-, без-.Спрощення в групах приголосних.Найпоширеніші випадки чергування голосних і при¬голосних звуків. Чергуван-ня [о]-[а], [е]-[і], [е]-[и]; [о], [е] з [і].Чергування [е]-[о] після [ж], [ч], [ш].Чергування приголосних [г], [к], [х] - [ж], [ч], [ш] -[з'], [ц'], [с'].Основні випадки чергування у - в, і - й.

Лекция Лекций (5)
Задание Заданий (11)



Часть 6. 5 клас. Українська мова. Тема 6. Фонетика, орфоепія, графіка, орфографія - 3.


Правила вживання знака м’якшення. Сполучення йо, ьо. Правила вживання апострофа. Правильна вимова та написання слів з апострофом. Подвоєння букв на позначення подовжених м’яких приголосних та збігу однакових при-голосних звуків. Написання слів іншомовного походження: бу-кви и, і; подвоєння букв у загальних і власних назвах. Сло¬вник іншомовних слів.Написання слів іншомовного походження: правопис знака м’якшення й апострофа.

Лекция Лекций (5)
Задание Заданий (10)



Часть 7. 5 клас. Українська мова. Тема 7. Відомості з синтаксису і пунктуації - 1.


Словосполучення. Головне та залежне слова у словосполученні. Речення, його граматична основа.Речення з одним головним членом (загальне ознайомлення).Види речень за метою висловлювання (розповідні, питальні, спонукальні). Окличні речення. Розділові знаки в кінці речень.Головні члени речення: підмет і присудок.Другорядні члени речення. Додаток.Другорядні члени речення. Означення. Обставина.Речення з однорідними членами (без сполучників і з сполучниками а, але, одиничним і). Кома між однорідними членами.Узагальнювальне слово перед однорідними членами. Двокрапка після узагальнювального слова.

Лекция Лекций (8)
Задание Заданий (17)



Часть 8. 5 клас. Українська мова. Тема 8. Відомості з синтаксису і пунктуації - 2.


Звертання. Розділові знаки при звертанні.Вставні слова (практично); виділення їх на письмі комами.Складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком. Пряма мова. Розділові знаки при прямій мові після слів автора та перед словами автора.Діалог.

Лекция Лекций (5)
Задание Заданий (11)