Розвиток Галицько-Волинського князівства за наступників Данила Галицького / Правління Юрія І Львовича й останні галицько-волинські князі

Правління Юрія І Львовича й останні галицько-волинські князі

розкрити основні напрямки діяльності нащадків Данила Галицького та причини занепаду Галицько-Волинської держави; сприяти формуванню навичок самостійної роботи та розвитку критичного мислення учнів, сформувати уявлення про роль особистості в історичному процесі, уміння аналізувати історичні факти й події, давати оцінку діяльності галицько-волинських правителів. 

ТЕМА: Правління Юрія І Львовича й останні галицько-волинські князі.

Завдання. 

Заповніть пропуски в тексті.

«Князь Данило успадкував владу від свого батька ... . Непокірні... чинили опір князівській владі. Тривалий час Данило та його брат ... боролися за повернення батьківського престолу. У … р. йому вдалося повернути князівський трон. Князь Данило зробив чимало корисних справ для зміцнення ... держави. Він створив добре навчене ... , підкорив собі колишню столицю київської Русі — місто ... , завдав поразки рицарям-хрестоносцям під …, збудував фортечні укріплення, заснував ряд міст. Одне із цих міст, засноване в ... р., він назвав на честь свого старшого сина ... Місто ... Данило перетворив на столицю своєї держави. За його наказом були також споруджені міста-замки ... , ... .У 1245 р. здо­був блискучу перемогу в битві з угорським військом поблизу .... Не маючи достатніх сил боротися із військами Золотої Орди, Да­нило був змушений поїхати на переговори до хана ... , який видав йому … на князювання. Головною метою всього його життя було звільнення від ... ярма. У ... р. в місті ... Данило був коронований як король Галицько-Волинської держави. Помер у ... р. у своєму улюбленому місті ... ».

Запитання. 

 

Яке значення в історії Галицько-Волинської держави відіграли історичні особи, які згадуються в тексті?

План вивчення нового матеріалу

1.   Політика наступників Данила Романовича.

2.   Правління останніх Романовичів.

3.   Припинення існування Галицько-Волинської держави.

 

1) ПОЛІТИКА НАСТУПНИКІВ ДАНИЛА РОМАНОВИЧА

​ЗАВДАННЯ:

Ознайомившись  із текстом, заповніть таблицю "Наступники Данила Галицького"

Ім'я князя роки правління головні події
     
     

Після смерті Данила Галицького влада перейшла до Василька Романовича (1264-1270). Для нього, м'якого й поступливого, цей тягар виявився непосиль­ним. Не маючи вдачі володаря, він не спромігся зберегти ні централізованої влади, ні територі­ально-політичної цілісності королівства. Поно­вилася удільна система. Сини Данила отрима­ли: Лев — Галицьку й Перемишльську землі, Шварно - Холмську й Белзьку землі та Чорну Русь (Західна Волинь), Мстислав — Луцьк зі Східною Волинню і Теребовлянщину.

На початку правління доля посміхалася Шварну, одруженому з донькою великого литов­ського князя Міндовга. Він прославився в боротьбі з Польщею і завоював у литовського володаря Войшелка такий великий авторитет, що той передав у 1267 р. йому владу в Литві, а сам став ченцем. З'явилася можливість утворення Русько-Литовської держави, але Лев Да­нилович, заздрячи брату, підступно вбив Войшелка. Його смерть вороже налаштувала литов­ську знать проти Шварна. Невдовзі він помер.

Після смерті Василька верховна влада пере­йшла до Лева (1270-1301), хоча князівський стіл у Володимирі посів Володимир Василькович (1270-1288). Це був дуже освічений, доб­рий, чесний, справедливий і мужній володар, котрий, уникаючи війн із сусідами, дбав про добробут населення, розвиток ремесел, проми­слів, торгівлі, сільського господарства. Попри важку хворобу займався розбудовою міст, цер­ков і монастирів, опікувався письменством і культурою. Про людяність князя свідчить та­кий факт: коли в 1279 р. у землі ятвягів, котрі постійно здійснювали напади на Волинь, тра­пився жахливий голод і їхні посли попрохали в нього порятунку від смерті, Володимир поді­лився з ворогами припасами збіжжя, хоча самим було сутулено. Перед смертю він заповів князівство Мстиславу.

 

Лев, маючи здібності політика й полководця, на відміну від Володимира, відзначався войов­ничістю, нестриманістю й підступністю, що пе­решкоджало йому домогтися возз'єднання королівства. Він майже не цікавився питаннями розбудови міст, розвитку ремесел, торгівлі й сільського господарства. Не стільки шукав шляхів до подолання удільності, скільки втягував­ся в кровопролитну борню з Литвою, ятвягами й Польщею. При цьо­му переважно вів не оборонну, а наступальну боротьбу, намагаючись захопити (часто не без допомоги монголів) білоруські, литовські й польські землі. Позитивним було відвоювання в Угорщини частини Закарпаття з центром у Мукачевому. Не вдалося йому поширити своєї влади на Пониззя, що потрапило до володінь правнука Джучі (старший син Чингісхана) - Ногая. У 1301 р. Лев помер.

 Наступники Данила Галицького не спромоглися зберегти цілісно­сті королівства. Воно знову розділилося на окремі князівства.

2) Робота із джерелом.

Прочитайте уривок із поеми Олександра Олеся та дайте відповіді на запитання.

Після Льва закняжив Юрій,
Внук Данила-короля.
І за його панування
Розгорнулася земля.
За Карпатами забрав він
Мукачів та Ужгород.
Знов зміцнилася держава,
Знов на ноги став народ.
Землі Галицьку й Волинську
В одне ціле Юрій злив
І корону королівську
Діда славного носив.
Мудрі теж сини у його
І відважні, як орли,
Та в боях в степах татарських
Лев з Андрієм полягли.

1)  Використовуючи уривок із поеми Олександра Олеся та матеріал підручника, проаналізуйте політику короля Юрія І. і дайте її власну оцінку.

2)  Що ви дізналися з наведеного уривка про наступників Юрія І та їх долю?

3)  Чи згодні ви з твердженням літописця, який зазначає, що за правління Юрія І Львовича «Руська земля тішилася спокоєм і славилася своїм багатством»? Свою відповідь аргументуйте.

3) Політика останніх Романовичів спрямовувалася на збереження єдності Галицько-Волинської держави.

РОБОТА З ВІДЕО ФРАГМЕНТОМ

https://www.youtube.com/watch?v=qH5Dkpc1bps

ПИТАННЯ для опрацювання:

  • Хто був останнім Галицько-Волинським князем?
  • Назвіть роки правління останнього галицько-волинського князя.
  • Охарактеризуйте основні напрямки зовнішньої та внутрішньої політики останнього галицько-волинського князя.
  • З якими країнами, які претендували на українські землі змушений був боротися Юрій ІІ Болеслав?
  • Назвіть основні причини занепаду Галицько-Волинської держави.

Гра «Упізнай героя»

1)   «Король Русі і князь Лодомерії».

2)   «Книжник великий і філософ».

3)   «Його оточували бояри старі й молоді».

4)   «Літопис називає його мудрий, як Соломон».

5)   «З Божої ласки природжений князь».

РОБОТА З ТАБЛИЦЕЮ

(Складіть письмово  хронологічну таблицю "Наступники Данила Галицького")

Завдання 

Із запропонованого списку оберіть  чинники занепаду Галицько-Волинської держави. 

а) Боярська опозиція;

б) роздробленість;

в) монголо-татарське іго;

г) внутрішні міжусобиці;

д) більш активна зовнішня політика князів порівняно із внутрішньою;

є)   слабо розвинена економіка;

 

е) ізоляція країни.