5 клас. Українська література. Навчальний курс.


Классы: 
Тільки учні школи та зазначених класів мають доступ до курсу.



Курс призначений для учнів 5 класу

Лекція Лекцій (38)
Завдання Завдань (82)



Склад курсу

Частина 1. 5 клас. Українська література. Тема 1. СВІТ ФАНТАЗІЇ, МУДРОСТІ


МІФИ Й ЛЕГЕНДИ УКРАЇНЦІВ: «ПРО ЗОРЯНИЙ ВІЗ», «ЧОМУ ПЕС ЖИВЕ КОЛО ЛЮДИНИ», «ДАЖБОГ», «ЯК ВИНИКЛИ КАРПАТИ», «ЧОМУ В МОРІ Є ПЕРЛИ І МУШЛІ». ПЕРВІСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ВСЕСВІТ І ЛЮДИНУ, «БЕРЕГИНЯ», «НЕОПАЛИМА КУПИНА». Народні перекази: «Білгородський кисіль», «Прийом у запорожці», «Ой Морозе-Морозенку». Теорія літератури: переказ.УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ КАЗКИ «МУДРА ДІВЧИНА», «ОХ», «ЛЕТЮЧИЙ КОРАБЕЛЬ», «ПРО ПРАВДУ І КРИВДУ».

Лекція Лекцій (8)
Завдання Завдань (17)



Частина 2. 5 клас. Українська література. Тема 2. Літературні казки.


ЛІТЕРАТУРНІ КАЗКИ. І. ФРАНКО «ФАРБОВАНИЙ ЛИС».ВАСИЛЬ КОРОЛІВ-СТАРИЙ. КАЗКА «ХУХА-МОХОВИНКА». ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО «ЦАР ПЛАКСІЙ ТА ЛОСКОТОН». ГАЛИНА МАЛИК. «НЕЗВИЧАЙНІ ПРИГОДИ АЛІ В КРАЇНІ НЕДОЛАДІЇ» — ПОВІСТЬ-КАЗКА СУЧАСНОЇ ДИТЯЧОЇ ПИСЬМЕННИЦІ.

Лекція Лекцій (8)
Завдання Завдань (17)



Частина 3. 5 клас. Українська література. Тема 3. Загадки, прислів'я та приказки. Творчість Л. Глібова


ІЗ НАРОДНОЇ МУДРОСТІ:ЗАГАДКИ,ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ.ЛЕОНІД ГЛІБОВ — ВІДОМИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ПОЕТ І БАЙКАР. ВІРШОВАНА ЗАГАДКА «ХИМЕРНИЙ, МАЛЕНЬКИЙ».Л. ГЛІБОВ. АКРОВІРШІ «ЩО ЗА ПТИЦЯ?», «ХТО ВОНА?», «ХТО РОЗМОАЛЯЄ?», «ХТО СЕСТРА І БРАТ?».

Лекція Лекцій (4)
Завдання Завдань (9)



Частина 4. 5 клас. Українська література. Тема 4. ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ НАШОГО НАРОДУ


«Повість минулих літ» – найдавніший літопис нашого народу.Літописні оповіді «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва. Смерть Святослава».Казкові та історичні мотиви сюжетів.ТЛ: літописЛітописні оповіді «Володимир вибирає віру», «Розгром Ярославом печенігів. Початок великого будівництва в Києві. Похвала книгам». Любов руських князів до рідної землі, їхня сила духу, благородство й сміливістьПоезії з книги «Княжа Україна», їх зв’язок із літописами. Поетична оповідь про минуле нашого народу, князів Київської Русі «Ярослав Мудрий» Олександра Олеся Драматичний твір на тему народної казки «Микита Кожум’яка» Олександра ОлесяТЛ: драматичний твір, його будова

Лекція Лекцій (6)
Завдання Завдань (13)



Частина 5. 5 клас. Українська література. Тема 5. РІДНА УКРАЇНА. СВІТ ПРИРОДИ


Україна часів Тараса Шевченка (за повістюС. Васильченка «В бур’янах»)Картини довколишнього світу, природи в поезіях Т. Шевченка «За сонцем хмаронька пливе…» й «Садок вишневий коло хати…».ТЛ: ліричний твір, персоніфікаціяДитячі роки П. Тичини.Патріотичні почуття в поезії П. Тичини «Не бував ти у наших краях!» ТЛ: метафора Краса природи, життєрадісність у поезіях П. Тичини «Гаї шумлять…», «Блакить мою душу обвіяла…». Т. Л.: епітетОсновні відомості з біографії Є. Гуцала.Дивовижний світ природи в поезіях Є. Гуцала «Зірка», «Чарівники», «Журавлі високі пролітають…»Протистояння добра і зла в оповіданні Євгена Гуцала «Лось»Образи хлопчиків, їхня невідступність у захисті гуманних переконань в оповіданні Є. Гуцала «Лось»ТЛ: оповідання

Лекція Лекцій (7)
Завдання Завдань (15)



Частина 6. 5 клас. Українська література. Тема 6. РІДНА УКРАЇНА. СВІТ ПРИРОДИ - 2.


Основні відомості про М. Рильського.Краса рідної природи у віршах М. Рильського «Дощ», «Осінь – маляр із палітрою пишною…»Єдність людини і природи у вірші М. Рильського «Люби природу не як символ…»Основні відомості з біографії Гр. Тютюнника.Неповторність і багатство внутрішнього світу людини в оповіданні Гр. Тютюнника «Дивак»Допитливість і чуйність Олеся, його жага пізнати загадковий світ природи в оповіданні Гр. Тютюнника «Дивак»Батьківський заповіт у вірші М. Вінграновського «Перша колискова». Художні описи природи як вияв патріотичних почуттів у поезіях М. Вінграновського «Бабунин дощ», «Сама собою річка ця тече…»Драматична історія про хлопчика й вовка як приклад гармонії людини й природи в повісті М. Вінграновського «Сіроманець»

Лекція Лекцій (5)
Завдання Завдань (11)