5 клас. Українська мова. Навчальний курс.


Классы: 
Тільки учні школи та зазначених класів мають доступ до курсу.



Курс призначений для учнів 5 класів

Лекція Лекцій (46)
Завдання Завдань (103)



Склад курсу

Частина 1. 5 клас. Українська мова. Тема 1. Повторення вивченого в початкових класах.


Частини мови; основні способи їх розпізнавання.Іменник. Іменники, що означають назви істот і неістот. Велика буква і лапки в іменниках.Прикметник. Голосні у відмінкових закінченнях.Займенник. Числівник.Дієслово. Прислівник.Прийменник. Написання окремо прийменників з іншими частинами мови. Сполучник.Уживання сполучників і, та, й, а, але для зв’язку слів у реченні. Кома перед сполучниками а, але.

Лекція Лекцій (7)
Завдання Завдань (18)



Частина 2. 5 клас. Українська мова. Тема 7. Відомості з синтаксису і пунктуації - 1.


Словосполучення. Головне та залежне слова у словосполученні. Речення, його граматична основа.Речення з одним головним членом (загальне ознайомлення).Види речень за метою висловлювання (розповідні, питальні, спонукальні). Окличні речення. Розділові знаки в кінці речень.Головні члени речення: підмет і присудок.Другорядні члени речення. Додаток.Другорядні члени речення. Означення. Обставина.Речення з однорідними членами (без сполучників і з сполучниками а, але, одиничним і). Кома між однорідними членами.Узагальнювальне слово перед однорідними членами. Двокрапка після узагальнювального слова.

Лекція Лекцій (8)
Завдання Завдань (17)



Частина 3. 5 клас. Українська мова. Тема 8. Відомості з синтаксису і пунктуації - 2.


Звертання. Розділові знаки при звертанні.Вставні слова (практично); виділення їх на письмі комами.Складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком. Пряма мова. Розділові знаки при прямій мові після слів автора та перед словами автора.Діалог.

Лекція Лекцій (5)
Завдання Завдань (11)



Частина 4. 5 клас. Українська мова. Тема 4. Фонетика, орфоепія, графіка, орфографія - 1.


Звуки мови і звуки мовлення. Голосні та приголосні звуки.Приголосні тверді й м'які, дзвінкі й глухі.Знаки письма. Алфавіт. Вимова звуків, що позначаються буквами г і ґ. Співвідношення звуків і букв. Звукове значення букв і, є, ю, я.Склад. Наголос. Основні правила переносу. Ознайомлення з орфоепічним словником і словником наголосів. Ненаголошені [е], [и], [о] в коренях слів. Вимова приголосних звуків. Уподібнення приголосних звуків.

Лекція Лекцій (6)
Завдання Завдань (13)



Частина 5. 5 клас. Українська мова. Тема 5. Фонетика, орфоепія, графіка, орфографія - 2.


Вимова наголошених і ненаголошених голос-них. Орфоепічна помилка (практично). Ор-фоепічний словник і словник наголосів.Ненаголошені голосні [е], [и], [о] в коренях слів. Ненаголошені голосні, що не перевіряються наголосом.Уподібнення приголосних звуків. Вимова і правопис префіксів з-(зі-, с-).Вимова і правопис префіксів роз-, без-.Спрощення в групах приголосних.Найпоширеніші випадки чергування голосних і при¬голосних звуків. Чергуван-ня [о]-[а], [е]-[і], [е]-[и]; [о], [е] з [і].Чергування [е]-[о] після [ж], [ч], [ш].Чергування приголосних [г], [к], [х] - [ж], [ч], [ш] -[з'], [ц'], [с'].Основні випадки чергування у - в, і - й.

Лекція Лекцій (5)
Завдання Завдань (11)



Частина 6. 5 клас. Українська мова. Тема 6. Фонетика, орфоепія, графіка, орфографія - 3.


Правила вживання знака м’якшення. Сполучення йо, ьо. Правила вживання апострофа. Правильна вимова та написання слів з апострофом. Подвоєння букв на позначення подовжених м’яких приголосних та збігу однакових при-голосних звуків. Написання слів іншомовного походження: бу-кви и, і; подвоєння букв у загальних і власних назвах. Сло¬вник іншомовних слів.Написання слів іншомовного походження: правопис знака м’якшення й апострофа.

Лекція Лекцій (5)
Завдання Завдань (11)



Частина 7. 5 клас. Українська мова. Тема 2. Лексикологія.


Лексичне значення слова. Ознайомлення з тлумачним і перекладним словниками.Однозначні і багатозначні слова (повторен-ня). Використання багатозначних слів у пря-мому й переносному значеннях (повторення). Загальновживані (нейтральні) і стилістично забарвлені слова.Групи слів за значенням. Синоніми. Ознайом-лення зі словником синонімів.Антоніми. Ознайомлення зі словником антонімів.Омоніми.Походження (етимологія) слова. Етимологі-чний словник української мови.

Лекція Лекцій (6)
Завдання Завдань (13)



Частина 8. 5 клас. Українська мова. Тема 3. Будова слова.


ОСНОВА СЛОВА І ЗАКІНЧЕННЯ. ЗМІННІ ТА НЕЗМІННІ СЛОВА; КОРІНЬ СЛОВА. СПІЛЬНОКОРЕНЕВІ СЛОВА ТА ФОРМИ СЛОВА; ПРЕФІКС І СУФІКС; НАПИСАННЯ І ВИМОВА ПРЕФІКСІВ ПРЕ, ПРИ-, ПРІ-.

Лекція Лекцій (4)
Завдання Завдань (9)